Vi gör ett nytt försök till samarbete

Senaste inlägget handlade om framtidens fordonstekniker

Du kan läsa mer om det här

Jag vill gärna skapa ett samarbete med de lokala skolorna i Uppsala för fordonsutbildningen men har hitintills inte fått någon respons.

Med en vision om att skapa något form av nätverk där vi bygger en relation som ligger till grund för ett bra samarbete har jag nu tagit initiativet själv och mailat berörda skolor i Uppsala för att få möjligheten att få in en fot och få bidra med min idé om att tillsammans skapa en värdefull, innehållsrik och attraktiv fordonsutbildning i Uppsala.

Jag tänker att detta borde även väcka intresse hos Uppsala kommun att bidra till att skapa en attraktiv utbildning för att kunna utvecklas och växa som kommun också?

Vi får se om detta ger något resultat eller om jag måste lägga i en växel till!

Hjälp mig att sprida budskapet!

 

 

/ Lina Blomkvist

E-post: lina@beosbil.se / 018-7505131

 

 

One thought on “Vi gör ett nytt försök till samarbete”

 1. Hej Lina!

  Det är jag som har den blå Suzuki Balenon som varit hos er sen den föddes 2001 😊

  Jag tänkte ge dig lite information om just skolorna och kommunen och det du skriver om. Fantastisk bra initiativ av dig att erbjuda för det är precis det kommun och skolorna behöver. Att kommunen och skolorna inte har hört av sig är inget förvånande. Deras respons är i stort sett noll på allt vad som gäller samarbete med andra.

  Jag arbetar idag som utvecklingsledare på Forum för brukarinflytande, ett projekt som vänder sig mot myndigheters olika system i verksamheten som inte fungerar när det gäller att se personer med olika funktionsnedsättningars behov av inflytande och delaktighet.
  Man har så mycket olika insatser i kommunen som man ger efter en ram, inte efter person. Många med lindrig utvecklingsstörning som absolut kan fungera i olika yrken går på daglig verksamhet och får 57 kr om dagen i lön.

  De som har Asperger eller tex ADHD och tourettes, det kallas NPF diagnoser, är idag den stora gruppen av ungdomar som hamnar fel. Idag har kommunen börjat att sätta ungdomar med Asperger diagnos på daglig verksamhet för att man inte kan hjälpa dom tillrätta redan i skolan med att nyttja deras styrkor och stötta deras svagheter. Dessa elever blir ofta hemmasittare och kommer inte vidare efter ett misslyckats gymnasium. Eller så pluggar de vidare för att de inte är välkomna i yrkeslivet och blir på så sätt specialister i olika yrken men sällan kommer i jobb. De ska då in i arbetsförmedlingen och göra sk praktik. Praktiken ska leda till arbete. Problemet är bara att man inte kan bemöta dessa personer på rätt sätt vilket gör att de drar sig undan och blir hemma.

  Arbetsmarknadsnämnden från kommunen har vänt sig till oss på Forumet och vill ha hjälp att förstå varför de inte får praktikanterna att komma ut i jobb. Vi har hjälpt dom med översättning av textfrågar, tex att skriva det så att det är förståeligt inte inlindat i massa ord och konstiga formella ord.
  Här borde det finnas ett antal ungdomar som bara längtar efter att komma ut i jobb. Har man Asperger har man ofta ett speciellt intresse för något som man blir specialist på. Det kan vara precis vad som helst, kunna alla Sveriges tåglinjer till att kunna allt om bilar och deras uppbyggnad och motorer. En Aspergare behöver struktur och en ram som anger vad man ska göra. Personen kan vara stresskänslig och det kan ta lite längre tid att slutföra ett arbete, men, jobbet blir perfekt gjort. För min del är ett av mina specialintressen min bil. Den vårdas ömt och en komplett tvätt tar cirka 7 timmar 😊 Jag älskar att få hålla på och jag vill att det ska bli perfekt. Jag har även arbetat som fordonschef i försvarsmakten och där fick min personal använda tandborstar till insida vården eftersom man annars inte kan få det rent. De skrattade åt mig som chef men tyckte också att det fanns en poäng med att göra saker ordentligt från början och få känna tillfredsställelsen.

  Det är detta som är arbetsgivarnas vinstlott. Jag arbetar tex 22 timmar måndag-tisdag och är ledig onsdag. De två första dagarna producerar jag och arbetar ofta utan uppehåll, men behöver äta och dricka som andra människor. Men det som händer är att när jag får producera under längre tid och utan att bli avbruten så producerar jag 100 %.
  Jag lämnar inte en uppgift till min chef om den inte är 100 % perfekt gjord. Det är vår styrka. Styrkan sitter i att vi ser alla detaljer före helheten, alltså det tar lite längre tid att komma till beslutet därför alla detaljer gås igenom innan för att kunna ta rätt beslut. De normala brukar se helheten och på det fatta ett beslut. Vi är trogna och gör det vi blir tillsagda. Vi menar det vi säger. Vi är sociala och glada när vi känner oss trygga men kan dra oss undan där det är lite sämre klimat i en grupp, så vi är bra temperaturkännare. Vi har ett enormt tålamod och envishet när vi gör något vi är intresserade av.

  Jag tänker ju att du skulle behöva in i arbetsmarknadsnämnden och delen av Arbetsförmedlingen dit dessa personer kommer men inte kommer till sin rätt just för att de ska följa ett system som inte är uppbyggt efter hur de fungerar.

  Om du vill så kan jag titta över hur vi skulle kunna ta det som ett sätt att öppna upp mot skolorna och kommunen.
  Gå in och läs på min facebook sida Anna Aspergerhjälpen Thalen så har jag delat ett inlägg från systembolaget som anställt en kille med Asperger. Jättefin läsning!

  Med vänlig hälsning Anna

  Anna Thalén Aspergare/Stödpedagog NPF
  076-1455857

  Morgonvägen 6
  743 32 Storvreta

  ________________________________

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s